ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ NASIL FİLİZLENİR?

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ NASIL FİLİZLENİR?

 

 

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ NASIL FİLİZLENİR?

 

Yere atılan zeytin çekirdeklerinin hiçbirisi kendiliğinden doğada filizlenmez. Ülkemiz coğrafyasında özelikle hem yabani olarak yetişen (delice) hem de binlerce yıl öncesinden bile kendiliğinden yetişen
zeytin ağaçları nasıl filizlenmiştir ?

 

Zeytin odununun çok sert bir yapıda olmasından dolayı, zeytin içerisinde yer alan çekirdekleri de aynı ağacı gibi odunsu bir yapıdadır. Bu nedenle zeytin çekirdeğinin içerisinde bulunan özün yani fidenin gücü bu odunsu yapıyı kırmaya yetmez. Bundan dolayı bizler yediğimiz zeytinlerin çekirdeklerini toprağa attığımızda o tohumlardan zeytin ağacı çıkamaz.

 

Doğada zeytin meyvesini en çok sevenler insanlar olmakla birlikte, Karatavuk (Turdus Merula) denen küçük siyah renkli kuşlarda bizler kadar bu meyvenin müdavimidirler. 24/25 cm boyutunda ve simsiyah tüylerle kaplı olan ve zeytin meyvesini çok seven bu kuşlar zeytini bir defada yutar ve kursaklarında zeytinin etli kısmını sindirirler. Ancak onlarda zeytin çekirdeğinin odunsu kısmından dolayı sindiremedikleri çekirdeklerini dışarıya atarlar. İşte sadece karatavukların kursağından geçen zeytin çekirdekleri toprağa düştüğünde filizlenebilirler.

 

Çünkü karatavuk kursağındaki küçük taşlarla ve sahip olduğu kuvvetli asitlerle zeytin çekirdeklerinin odunsu kabuğunu, sindirim sırasında inceltir. Bu nedenle yumuşatılan zeytin çekirdekleri toprağa düştüğünde çimlenebilir. Zeytinlerin gerçek sevdalısı olan bu karatavuklar, sahip oldukları bu özellik nedeni ile bizler ve doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağaçları için çok önemlidir.

 

 

Etiketler: ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ NASIL FİLİZLENİR
Nisan 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR