MODERN ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ
MODERN ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ
Zeytinyağı üretimi teknolojinin ilerlemesi ile değişim geçirmiş ve bugün kontinü diye bilinen modern ve sağlıklı üretim tekniği geleneksel üretimin yerini almıştır. Kontinü sistemin çalışma prensibine gelirsek; toplanan zeytinler yağ işliğinde öncelikle yıkanır, böcek, dal, toprak gibi unsurlardan temizlenir. Temizlenmiş zeytinler helezon yardımı ile kırıcıya gelir.
Metal çekiçlerle kırılan zeytinler hamur haline gelir ve malaksör denen yoğurma tankına geçer, yoğurma tankında en fazla 90 dakika ısıl işlem ile yoğurulan hamurdan yağın hücrelerden ayrılması hedeflenir.
Bu aşamadan sonra dekantör denen bölüme yani zeytin sıkma bölümüne geçer zeytin hamuru. Burada dekantör santrifüj tekniği ile hamur içindeki su (karasu), katı (pirina) ve zeytinyağı ayrışır. Son
aşama olarak separatör denen ayırıcıdan geçen zeytinyağı içindeki yabancı maddelerden ayrılır ve sofralarımıza lezzet ve keyif katmak üzere kazana gelir.
Modern Kontinü sistem zeytinyağı üretiminde devrim olmuştur. Sistem kesintisiz üretim hattı nedeni ile hem daha hijyenik koşulları beraberinde getirmiş, hem de yoğun iş gücü isteyen bölümleri daha
aza indirmiştir. Ayrıca zeytinyağının en büyük düşmanı olan hava ile irtibatı en aza indirmiştir.
Etiketler: modern zeytinyağı, capella zeytinyağı
Nisan 02, 2021
Listeye dön